ketvirtadienis, balandžio 21, 2011

SPF



SPF (Sun Protection Factor- saulės apsaugos faktorius)- indeksas, parodantis priemonės gebėjimą apsaugoti nuo UVB spindulių (apsaugos nuo UVA neparodo). Apskaičiuojamas pagal formulę:




"Apsaugota"- kiek minučių praeina, kol apsaugota oda nudega. "Neapsaugota"- kiek minučių praeina, kol neapsaugota oda nudega.

Tad jei žinote, per kiek laiko jūsų oda nudega (tarkim, vidutinei odai užtenka 15 min), galit apskaičiuoti, kuriam laikui jums užteks pvz., SPF 15. 15 (min. vidutinei odai) * 15 (priemonės SPF) = 225 min (3h 45 min).

Reiktų turėti omenyje, kad SPF reitingas, t.y. laikas saulėje yra paskaičiuotas maždaug vidutinio stiprumo UVB spinduliams. O realiai, UVB intensyvumas priklauso nuo geografinės padėties, metų laiko ir dienos tarpsnio (UVA intensyvumas nesikeičia visus metus ir nepriklauso nuo dienos meto). UVB radiacija 7 ryto ir 1 dienos labai skiriasi. Tad SPF 15 nuo 7 ryto gal ir gali 4 valandas apsaugoti, jei oda nejautri. Bet per patį piką  (12-13 valandą) būnant saulėje, ir kelioms valandoms greičiausiai neužteks.
O kur dar tokie faktoriai, kaip užteptos priemonės kiekis, dažnumas, odos savybės ir t.t. Žodžiu, geriausia dėl kremų galvos labai nesukti ir investuoti į skrybėlę bei didelius akinius


Juokas juokais, bet kai kuriose šalyse (pvz., Australijoje) labiau akcentuojama barjerinė apsauga (drabužiai, skrybėlės, akiniai, buvimas šešėlyje), nes apsauginiai kremai ne visada yra patikimi, žmonės juos dažnai neteisingai naudoja ir ne visi gali sau leisti naudoti gana brangias priemones nuo saulės (naudojant ant viso kūno teisingai, vieno 200 ml buteliuko užtektų tik ~6-7 kartams).

0 komentarai (ų):

Rašyti komentarą