penktadienis, kovo 04, 2011

Mokomės suprasti kosmetiką (3) Ko ieškoti drėkiklyje

Ko mano nuomone turi būti idealiame drėkiklyje (ko jame negali būti- jau kita tema :)



1. Antioksidantų. Vitaminai, augalų ekstraktai... Padeda odai atsistatyti, apsiginti nuo oksiduojančios saulės žalos, mažina uždegimą, mažina kolageno nykimą ir t.t.- visos šios savybės veda  jaunesnės odos link. Kai norima pasiekti tam tikrą efektą, ne tik padrėkinti (pamažinti raukšleles, paskaistinti odą...)- kuo priemonėje yra įvairesnių antioksidantų, tuo geriau.
Antioksidantų yra daug ir įvairių, išgaunamų tiek iš natūralių šaltinių, tiek susintetintų. Populiariausi- žaliosios arbatos ekstraktas (green tea, camellia sinensis), vitaminai A (beta carotene, retinyl palmitate...), E (tocopherol, tocoperyl acetate...), C (ascorbic acid, sodium ascorbate, ascorbyl palmitate...), vynuogių kauliukų ekstraktas (grape seed extract) ir t.t.

2. Dirglumą mažinančių ingredientų. Moksliškai įrodyta, kad išorinių veiksnių (ypač saulės) sukeliamas nuolatinis odos uždegimas (kuris nebūtinai pastebimas odos paviršiuje) skatina odos senėjimą. Kasdienis netinkamos kosmetikos, saulės, vėjo, šalčio, teršalų ir kitų išorinių veiksnių poveikis skatina odą greičiau senti. Pažeidžiama jos natūrali savybė save gydyti, sudirgusi oda tampa raudona, tinsta, būna skausminga, niežti. Odai nusiraminti ir tuo pačiu greičiau atsistatyti padeda:  alijošius (aloe vera...), bisabololis (bisabolol),  ramunėles (chamomile extract, viena iš rūšių- Chamomilla recutita), alantoinas (allantoin) ir t.t.

3. Odai identiškų ingredientų. Jų įvairias formas galima rasti odoje. Naudojant topiškai pagerinama odos funkcija- oda geriau gyja, išlaiko vandenį ir t.t. Kolagenas, amino rūgštys (serine, arginine...), cholesterolis, riebiosios rūgštys, glicerinas, hialuronas, elastinas...



Ko ieškoti produktuose, norint sumažinti raukšles ar kuo ilgiau nuo jų apsiginti? 


Prie antioksidantų (ypatingai vitaminų A ir C- jie sugeba ne tik apginti, bet ir kažkiek atstatyti jau padarytą  žalą), dirglumą mažinančių ir odai identiškų ingredientų reiktų pridėti:

4. Ląstelių komunikaciją skatinantčius ingredientus. Jie skatina senstančias, pažeistas ląsteles, odą elgtis “teisingai”. Retinolis, peptidai, niacinamidas, lecitinas... Kai kurie ingredientai naudingi ne tik raukšlių mažinimui, bet ir spuogų naikinimui (pvz., niacinamidas).

5. AHA rūgštis ("stipresnei" priežiūrai). Jos skatina kolageno sintezę, striprina elastino skaidulas, pritraukia drėgmę į odos paviršių, taip stangrindamos odą. Mažina jau padarytą saulės žalą (pigmentines dėmes, eksfolijuoja pastorėjusią, papilkėjusią odą, dėl to veidas atrodo jaunesnis, švytintis ir sveikesnis). Populiariausios- glycolic acid, lactic acid. Kad veiktų eksfolijuojančiai (kitaip veiks tik kaip drėkinamoji medžiaga) produkte turėtų būti bent 4%, iki 10%. Didesnes koncentracijas patarčiau naudoti atsargiai, tik retkarčiais. Daugiau apie AHA

3 komentarai:

  1. Superinė svarbiausių dalykų santrauka, labai ačiū už info!

    AtsakytiPanaikinti
  2. nu jau svetaines autore tai super. saunuole.

    AtsakytiPanaikinti